Σχολή Πυροβολικού

Τελετή Εορτασμού της Προστάτιδας του Όπλου του Πυροβολικού, Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας – 04 Δεκεμβρίου 2022.

     Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022, όλες οι Μονάδες Πυροβολικού τίμησαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Προστάτιδά του Όπλου τους, Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα.

   Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή της Προστάτιδας του Πυροβολικού, ήταν η Σχολή Πυροβολικού. Η Μεγαλομάρτυρας τιμάται από την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 4 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ως Προστάτιδα του Πυροβολικού καθιερώθηκε από το 1829, όταν γιορτάστηκε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο, στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτημένου «Τάγματος Πυροβολιστών». Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκαν οι πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ και αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.

    Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο κ. Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Σταμούλης, ο κ. Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο κ. Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Στυλιανός Πετράκης, ο κ. Α/ΛΣ – ΕΛ. ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, οι Επίτιμοι Α/ΓΕΣ Στρατηγοί ε.α Δημήτριος Βούλγαρης, Κωνσταντίνος Γκίνης, Γεώργιος Καμπάς, εκπρόσωποι κομμάτων και ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΠΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος. Στην δοξολογία χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Κωλέσσιας ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη της Ι. Μ. Μεγάρων και Σαλαμίνας

     Μετά το πέρας της ακολουθίας, αναγνώσθηκε η Ημερήσια Διαταγή του κ. Α/ΓΕΣ ως αποτίμηση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης στους Αθάνατους νεκρούς, οι οποίοι έπεσαν αγωνιζόμενοι κατά την εκτέλεση του καθήκοντος για τη δόξα και το μεγαλείο της Πατρίδας με σύμβολο και παράδειγμα την Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα. Όπως ο κεραυνός κατέκαψε τον άπιστο και άδικο πατέρα της, έτσι και τα πυρά του Πυροβολικού είναι έτοιμα να κατακεραυνώσουν οποιονδήποτε τολμήσει να επιβουλευτεί την Ασφάλεια και την Ακεραιότητα της Πατρίδας.

    Τονίστηκε δε, η διαδρομή του Όπλου του Πυροβολικού από τη σύστασή του το 1828, όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας εξέδωσε διάταγμα για τη συγκρότηση του πρώτου «Τάγματος Πυροβολιστών», μέχρι και σήμερα, ακολουθώντας μία λαμπρή και ένδοξη πορεία, γράφοντας σελίδες δόξας και ηρωισμού και κατακτώντας ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τη συνείδηση του Ελληνικού λαόύ.

     Επίσης, εξήρε το Πυροβολικό, στο οποίο η Πατρίδα έχει εμπιστευθεί εξαιρετικά Οπλικά Συστήματα, τα οποία έχουν αυξήσει τη Μαχητική Ισχύ του Στρατού στο σύγχρονο πολυδιάστατο πεδίο της μάχης και τόνισε ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ρόλου του, καθώς κατατάσσεται μεταξύ των πλέον οργανωμένων, στελεχωμένων, άρτια εκπαιδευμένων και εξελιγμένων του κόσμου, συμβάλλοντας στην στρατηγική αποτροπής ως Πυλώνας της Αμυντικής Ισχύος της Χώρας.

    Τέλος, ο κ. Α/ΓΕΣ προέτρεψε όλους τους Πυροβολητές να συνεχίσουν πειθαρχημένα και αφοσιωμένοι στο στρατιωτικό καθήκον τους, με γνώμονα την αυτοθυσία των Αθάνατων Ηρώων, για την επαύξηση της Μαχητικής Ισχύος και της Ετοιμότητας του Πυροβολικού, υπό τη σκέπη της Προστάτιδας Αγίας Βαρβάρας, με κάθε θυσία εάν η τιμή της Πατρίδας το επιβάλλει.

     Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Πυροβολητή από τον Εκπρόσωπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ και τον κ. Α/ΓΕΣ.

    Μετά το πέρας της τελετής, στην Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία πραγματοποιήθηκε επίδειξη Οπλικών Συστημάτων Α/Α Πυροβολικού και Πυροβολικού Μάχης, ενημέρωση επί του Συστήματος Τακτικού και Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΤΕΠ) «ΔΙΑΣ», επίδειξη της διαδικασίας βολής από ουλαμό πυροβόλων 105 χιλ, ανταλλαγή ευχών με το Δ’ ΣΣ/ΔΠΒ, την XVI M/K ΜΠ/ΔΠΒ και 76- 79 ΑΔΤΕ/ΔΜΕΘ και έκθεση ιστορικών οχημάτων και υλικών του Πυροβολικού. Τέλος έκθεση ιστορικών κειμηλίων ηρώων του Πυροβολικού (Ανθλγου (ΠΒ) Παύλου Μελά, Αντγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, Υπτγου Δημήτριου Κωστάκη και Τχη Κωνσταντίνου Βερσή κατόπιν παραχώρησης τους από τις οικογένειες τους και την Εταιρεία Φίλων του Λαού) που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο κοινό.

    Πραγματοποιήθηκε βράβευση του αρχαιότερου εν ζωή Πυροβολητή Ταξίαρχου ε.α Δημήτριου Σταμάτη τάξεως 1949 από τον κ. Α/ΓΕΣ.

  Στην εορταστική εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες Ανώτατων και Ανώτερων Αξιωματικών, Ακόλουθοι Άμυνας Ξένων Κρατών, Διοικητές των τοπικών Μονάδων, απόστρατοι Αξιωματικοί ΠΒ και πλήθος πολιτών.