Σχολή Πυροβολικού

Περιοχή Νέας Περάμου – Μεγάρων

ΓΕΝΙΚA

Η επαρχία Μεγαρίδος περικλείεται από τα όρη Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πατέρας και Γεράνεια. Οι πιο σημαντικοί κατοικημένοι τόποι είναι οι πόλεις Μέγαρα με 30.822 και η Ελευσίνα με 25.863 κατοίκους. Πλησίον και απέναντι από τη Νέα Πέραμο βρίσκεται το νησί Σαλαμίνα, γνωστό από την ομώνυμη ναυμαχία. Η ιστορία της περιοχής ταυτίζεται με την ιστορία των Μεγάρων και της Ελευσίνας που βρίσκονται σ’ αυτήν.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Γνωστή από τα τελούμενα σ’ αυτή κατά την αρχαιότητα Ελευσίνια Μυστήρια προς τιμή της Δήμητρας και Περσεφόνης. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα σημαντικής αξίας: Το Ιερό της Δήμητρας, ένα νεκροταφείο της προϊστορικής και ιστορικής περιόδου και πολλά άλλα. Είναι χτισμένη στις ακτές του ομώνυμου κόλπου, που είναι ο μικρότερος κόλπος του Σαρωνικού. Η πεδιάδα της, στην αρχαιότητα λεγόταν Θριάσιο Πεδίο. Σήμερα στην περιοχή της βρίσκεται σημαντικός αριθμός από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

 

ΜΕΓΑΡΑ

Ονομαστή πόλη της αρχαιότητας που παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη από τον 7ο μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα, οπότε και ίδρυσε σπουδαίες αποικίες στη Σικελία, Βόσπορο και αλλού. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε δύο λόφους στη νότια άκρη της ομώνυμης πεδιάδας, έχει πολλά εργοστάσια (ελαιοτριβεία, οινοποιίας κλπ). Τα μέγαρα ελευθερώθηκαν από τον ζυγό των Τούρκων μαζί με την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα το 1830.

 

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ

Ιδρύθηκε το 1922, σαν προσφυγικός συνοικισμός για την εγκατάσταση προσφύγων από την Πέραμο της Προποντίδας. Η περιοχή άνηκε παλαιότερα στη Μονή Φανερωμένης της Σαλαμίνας και λεγόταν Μεγάλο Πεύκο. Αποτελεί Δήμο που περιλαμβάνει 7.480 κατοίκους, ασχολούμενους κυρίως με την πτηνοτροφία, αλιεία, οστρακοαλιεία, βιομηχανία και τουρισμό.